امروزه یکپارچهسازی سیستمهای الکترونیکی و مخابراتی در طراحی ساختمانهای بزرگ و مجتمعهای چندمنظوره از اهمیت ویژهای برخوردار است. درحقیقت، طراحی سیستمهای یکپارچه، ضمن تأمین ایمنی و امنیت ساختمان، به رفاه و آسودگی بیشتر مجموعهی کاربران ساختمان اعم از بازدیدکنندگان، کارکنان و کادر مدیریتی میانجامد. یکی از مهمترین زیرسیستمهای مجتمعهای ساختمانی مدرن و بزرگ، سیستم کنترل دسترسی یا تردد است که یکپارچهسازی آن با دیگر زیرسیستمهای ساختمان، همچون سیستمهای اعلام و اطفای حریق، نظارت تصویری و... و طراحی سناریوهای کنترلی گوناگون میتواند بهرهوری مجتمع را بهمیزان چشمگیری بهبود بخشد.این سیستمها در انواع گوناگونی از ساختمانها، ازجمله مجتمعهای مسکونی، تجاری، تفریحی، هتلها، بیمارستانها، فرودگاهها، ایستگاههای مترو، راهآهن و... پیادهسازی شده و نقش مؤثری در ارتقای کیفیت مدیریت ساختمان دارند. در این مقاله، میخواهیم شما را با سیستم کنترل دسترسی، اجزا و مهمترین قابلیتهای آن در مجتمعهای ساختمانی بزرگ آشنا کنیم. پس با ما همراه باشید.
سیستم کنترل دسترسی یا تردد چیست؟
کنترل تردد یا کنترل دسترسی (Access Control) به معنی مجوز ورود یا عدم ورود یک شخص یا گروهی طبق زمانبندی مشخصی از یک مانع فیزیکی مانند درب یا گذرگاه است. کنترل تردد از دو بخش کنترل تردد الکترونیکی، شامل نرمافزارها و سختافزارها و کنترل تردد فیزیکی، شامل گیتها و دربهای اتوماتیک یا دستی تشکیل شده است. به طور کلی، اهداف اصلی سیستم کنترل دستی عبارتاند از: حفظ امنیت مجتمع به طور کلی، تشخیص هویت پرسنل و کنترل زمان و مکان تردد و نیز امکان ردیابی و پیگیری رخدادها در یک بازهی زمانی خاص.
مدیریت دسترسی و مانیتورینگ دربهای خروج اضطراری، اتاقهای فنی و سایر مکانهای خاص و نیز امکان اتخاذ تدابیر و سناریوهای مناسب در موقعیتهای دسترسی غیرمجاز، ضرورت بهرهگیری از یک سیستم یکپارچهی کنترل دسترسی را در ساختمانها و مجتمعهای چندمنظوره گریزناپذیر میکند. کارشناسان سیستمهای کنترل تردد، سطح یکپارچهسازی، توپولوژی سیستم، فناوری و رابطهای کاربری (اینترفیس) مورد نیاز سیستم را بنا به سطح گستردگی مجتمع و سیاست بهرهبرداری و کاربری آن انتخاب میکنند.
اجزای سیستم کنترل دسترسی
مهمترین اجزای تشکیلدهندهی یک سیستم کنترل دسترسی عبارتاند از: کنترلر، انواع ریدرها (کارتخوان، کارت و کدخوان و اثرانگشتخوان)، انواع قفلهای الکتریکی و مغناطیسی، انواع کلیدهای فشاری، حسگرهای مغناطیسی و PIR و ماژولهای آلارم و ریموتکنترل. کنترلر، قلب سیستم کنترل دسترسی است؛ تمام اجزای سیستم کنترل تردد به کنترلر متصل شده و بنا بر برنامهریزی کنترلر رفتار میکنند. آریاهمراه مفتخر است که با همکاری برندهای معتبر جهانی و با بومیسازی سیستم کنترل دسترسی، توانسته است یک سیستم کنترل دسترسی کاملاً یکپارچه را هم از لحاظ سختافزار و هم از لحاظ نرمافزار پیادهسازی کند.
قابلیتهای سیستم کنترل دسترسی
-
کنترل دسترسی افراد از طریق صدور مجوز به دربها، گیتها و ... با بهرهگیری از فناوریهای گوناگون مانند اثر انگشت، کارت و کد
-
بهرهگیری از نرمافزار جامع کنترل دسترسی برای ذخیرهسازی کلیهی اطلاعات سیستم، اعم از مجاز و غیرمجاز به همراه تهیهی گزارشهای فیلترشده و مدیریت یکپارچهی اطلاعات
-
بهرهگیری از تجهیزات سختافزاری مانند قفلهای الکتریکی و الکترومغناطیسی (بر پایهی نوع درب) بهمنظور تأمین سطح امنیت مورد نیاز بر اساس نوع ورودی، کاربری و موقعیت آن
-
هوشمندسازی ورودیها با بهرهگیری از حسگرهای مغناطیسی و ماژولهای آلارم
-
قابلیت ترکیب سیستم کنترل دسترسی با آیفون و ریموتکنترل بهمنظور صدور مجوزِ عبور به طور همزمان
-
اجرای خودکار سناریوهای گوناگون برای حریق، سرقت، خرابکاری و...
آریاهمراه، در زمینهی طراحی و پیادهسازی سیستم کنترل دسترسی ساختمانها و مجتمعهای چندمنظوره، با همکاری شرکای بینالمللی خود، اقدام به طراحی، جانمایی، تأمین، نصب، راهاندازی و نگهداری همهی تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری اعم از گیتهای هوشمند، گیتهای X-Ray و... میکند. همچنین در این سیستمها، برای کنترل تردد افراد، از پیشرفتهترین فناوریهای Smart ID Badge و Screening بهرهگیری خواهد شد.
تألیف و ترجمه: ایمان آزادگان