با توجه به رشد روزافزون مصرف انرژی، نیاز به مدیریت کارآمد و هوشمند مصرف انرژی بیش از پیش نمایان شده است. راهکار Multi-Scenario که برای اجرای پروژههای آب و انرژی طراحی شده است، راه حلهایی را برای انواع شرایط در پروژههای گوناگون، مانند عدم پوشش شبکههای موبایل در مناطق خارج شهر، عدم دسترسی به برق شهری و ... فراهم میکند.
نخستین گام در پیادهسازی و اجرای راهکار مدیریت انرژی، ایجاد سیستمی جامع برای انتقال و تجمیع اطلاعاتِ مربوط به انرژیهای مصرفی (و یا تولیدی) در سطح یک سیستم به منظور مانیتورینگ، کنترل و تجزیهوتحلیل اطلاعات است. به طور کلی، این سیستمها از دو زیرسیستم به شرح زیر تشکیل میشوند:
سیستم اندازهگیری و انتقال دادهی هوشمند
کنتورها به عنوان یک سیستم اندازهگیری در شبکه معرفی میشوند. یک کنتور هوشمند با هدف افزایشِ سطح مدیریت مصرف شبکه طراحی شده است. واحد محاسبات کنتور با بهرهگیری از اطلاعات خام اولیه، سایر اطلاعات مورد نیاز را برای مانیتورینگ و کنترل شبکه تولید کرده و در خود ذخیره میکند. در این کنتورها، واحد دیگری نیز برای ذخیرهسازی تمام رویدادها و حوادث مربوط به شبکه و کنتور، از جمله قطعیها، خرابیها، دستکاریها و ... وجود دارد.
آریاهمراه با سالها تجربه در عرصهی هوشمندسازی انرژی، مجموعهی کاملی از سیستمهای کنتور هوشمند ارائه میدهد:
نرمافزارهای کاربردی مدیریت انرژی
اپلیکیشنها یا نرمافزارهای کاربردی به عنوان مرکز تجزیهوتحلیل و مدیریت سیستم، نقش مهمی در راهکار مدیریت انرژی ایفا میکنند. ثبت حجم زیادی از اطلاعات در مرکز داده، بهتنهایی هیچ سودی برای کاربران سیستم نخواهد داشت. این اطلاعات تنها در صورتی قابل استفاده و سودمند خواهند بود که به درستی تجزیه و تحلیل شده و اطلاعات معناداری را به منظور مدیریت سیستم تولید کنند. بدون وجود بستههای نرمافزاریِ تحلیلی، عملا با انبوهی از دادههای بیمعنی و بیهوده روبهرو خواهیم بود.
آریاهمراه با تجربهی ویژهای که در زمینهی هوشمندسازی انرژی و راهکارهای اینترنت اشیا و علوم داده کسب کرده است، بستههای نرمافزاری کاربردی منحصربهفردی را با قابلیت تجزیه و تحلیل دادههای بزرگ برای مدیریت سیستمهای هوشمند آب و انرژی ارائه میکند.
با پیشرفت صنعت دامپروری و افزایش تقاضای بازار مصرف، بهرهگیری از فناوریهای نوین برای مدیریتِ از راه دورِ دامپروریها بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در همین راستا، شرکت آریاهمراه، به عنوان یکی از شرکتهای پیشتاز در زمینهی ارتباطات و فناوری اطلاعات، به ارائهی راهکارهای مدیریت هوشمند دامپروری با بهرهگیری از فناوریهای مبتنی بر اینترنت اشیا (IoT) روی آورده است.
در واقع، دامپروری هوشمند با هدف مدیریت دقیق نهادهها، با بهرهگیری از فناوری اطلاعات به شناسایی تمام فاکتورهای موثر بر عملکرد دامپروری میپردازد. در این روش، با تجزیه و تحلیل اطلاعاتِ بهدستآمده، میتوان به سوی تولید بهینهی محصولات سالیانه و کاهش هزینههای اقتصادی گام برداشت.
سنجش تفکیکی شیردهی دامها
هدف از ارائه این راهکار، سنجش میزان شیردهی و ثبت سوابق آن در پرونده هریک از دامها میباشد. به این معنی که در هر نوبت شیردوشی، بتوان به صورت جداگانه برای هریک از دامها، میزان شیر دوشیده شده را اندازهگیری و ثبت نمود. در نتیجه پیادهسازی این سیستم میتوان روند شیردهی هریک از دامها را به صورت مجزا بررسی کرده و در صورت بروز هرگونه مشکل که در میزان شیردهی اثر منفی داشته باشد، پیش از ایجاد خسارت به میزان تولید شیر دامداری، به بررسی و رفع مشکل پرداخت.
مزایا:
به صورت کلی پیادهسازی این سامانه مزایای زیر را به همراه خواهد داشت:
نظارت بر دام (تگ هوشمند)
در سالهای اخیر، یکی از منابع اطلاعاتی بسیار ارزشمند که در تحلیل مزارعِ پرورش دام مورد توجه قرار میگیرد، دادههای مربوط به دامها و رفتار هر یک از آنها به صورت تفکیکشده و آنلاین است. بدین منظور، تگهایی روی بدن دامها نصب شده که امکان شناسایی، موقعیتیابی و نیز ثبت اطلاعات مربوط به آنها را فراهم مینماید.
این تگهای هوشمند به پنل خورشیدی مجهز هستند که با دریافت نور خورشید، باتری خود را شارژ مینمایند. به این ترتیب، نیازی به تعویض و شارژ باتری در فواصل زمانی کوتاه نخواهد بود. همچنین، هریک از تگهای هوشمند دارای حافظهی داخلی برای ذخیرهسازی اطلاعات دام است. این فضای ذخیرهسازیِ داده به منظور ثبت اطلاعاتِ پروندهی سلامت هریک از دامها کاربرد دارد. برای نمونه، میتوان زمان تولد، والد، نژاد، سابقهی بیماریها و... را در تگ هوشمند ذخیره کرد و در هر لحظه با بهرهگیری از نرمافزار مدیریت مرکزی، آنها را مشاهده یا ویرایش نمود.
نظارت بر شرایط حمل گوشت (گرم و منجمد)
" درخصوص حمل گوشت بهصورت گرم و منجمد، بهواسطهی جابهجایی گوشت در مسافت زیاد از محل تولید تا مصرف، لازم است تا شرایط نگهداری در تمام طول مسیر یکنواخت و تحت کنترل باشد. با توجه به اینکه هرگونه تخطی یا بیدقتی در ملاحظهی شرایط و استانداردهای حمل گوشت، ممکن است به فساد و خسارات زیادی بینجامد، ضرورت وجود سامانهای جهت نظارت بر شرایط حمل از ابتدا تا انتها بیش از پیش احساس میشود.
بهمنظور نظارت بر شرایط حمل، سنسورهای ویژهای درون واگنها نصب میشود که به صورت لحظهای، پارامترهای مورد نیاز را اندازهگیری میکند. این پارامترها شامل دمای داخل واگن، میزان فشار هوا و میزان ضربات و تکانهای واردشده به واگن است. همچنین سنسورهای مخصوصی نیز در کنار درب واگن تعبیه میشوند که در صورت بازشدن درب، این اتفاق به عنوان یک رخداد در سیستم ثبت میشود.
دادههای مربوط به اندازهگیری پارامترهای ذکرشده درون دستگاه ذخیره میشوند و به محض رسیدن واگن به مقصد، به صورت خودکار یا دستی خوانده شده و برای سِرور مرکزی ارسال میشوند. نرمافزار مدیریتی نیز که روی همین سِرور نصب شده است، به تحلیل دادهها پرداخته و در صورتی که رخدادی در طول مسیر رخ داده باشد، آن را به همراه نمایش محل رخداد، اطلاع میدهد.
علاوه بر کاربری این سامانه در حمل گوشت گرم و منجمد، میتوان از رعایت شرایط مناسب در حمل دام زنده نیز مطمئن شد. افزون بر آن، به دلیل حصول اطمینان از پلمپ بودنِ درب واگنها در طول مسیر، میتوان از سلامت دامهای تحویلی در مقصد آسودهخاطر بود.
مدیریت ناوگان
این سامانه مجموعهای از سختافزارها، نرمافزارها و اپلیکیشنهایی است که در قالب یک سیستم مدیریت، امکان موقعیتیابی، مشاهدهی مسیر حرکتی و نحوهی فعالیت انواع وسایل نقلیه و نفرات را دراختیار قرار میدهد. این سامانه همچنین از قابلیت اتصال به سایر نرمافزارها برای دریافت گزارش و خروجی برخوردار است.
با نصب تجهیزات مورد نیاز، مخابرهی اطلاعات مکانی یا سایر اطلاعات مورد نیاز مانند شدتِ ترمزگیری، نحوهی عبور از پیچها (تشخیص Harsh Cornering)، دما، رطوبت، فشار، سطح مایع موجود در مخزن و ... فراهم میشود. شایان ذکر است در صورتی که قبلا تجهیزات استانداردی در این خصوص روی خودروها نصب شده باشد، با برخورداری از اطلاعات آنها، میتوان بدون صرف هزینهی جدید، از همان تجهیزات بهرهبرداری نمود.
با ارسال اطلاعات لازم به سِرور مرکزی، امکان نظارت، مدیریت و گزارشگیری فراهم میشود. شایان ذکر است که اطلاعات مربوط به هریک از خودروها میتواند از سایرین متفاوت باشد که این ویژگی، انعطافپذیری بیشتری را برای سامانه به همراه داشته و امکان پاسخگویی به نیازهای گوناگون را فراهم مینماید.
پایش تجهیزات/ماشینآلات سنگین
این ماژول به منظور کنترل، نظارت و مدیریت ماشین آلات سنگین تملیکی و یا اجارهای مورد استفاده قرار میگیرد که از طریق نصب سنسورهای مخصوصی بر روی ماشینآلات، میزان کارکرد (ساعت کار) و نحوه عملکرد آنها به صورت آنلاین اندازهگیری میشود.
بدین ترتیب امکان نظارت دقیق بر ساعت کار هریک از این ماشینآلات فراهم شده که میتواند مبنای ارزیابی رانندگان ماشینآلات تملیکی و یا مبنای پرداخت به رانندگان ماشینآلات اجازهای واقع شود.
بدیهی است با توجه به تنوع ماشینآلات و تفاوت نحوهی عملکرد هریک از آنان، نحوهی سنجش میزان ساعت کاری هرکدام نیز متفاوت بوده و نیازمند نصب سنسورهای گوناگونی خواهد بود.
پیشگیری از وقوع حوادث و مدیریت هوشمند در مواقع بحران، یکی از مهمترین کاربردهای اینترنت اشیا در عصر حاضر بهشمار میرود؛ امروزه با راهکار پایش سلامت سازهها میتوان بر وضعیت سلامت سازههایی مانند پلها، ساختمانهای بزرگ، سدها، تونلها و... نظارتی دقیق داشت و در موارد مقتضی، هوشمندانهترین تدابیر را اتخاذ نمود. بهکمک نصب سنسورهای گوناگون روی این سازهها میتوان از هرگونه دستکاری یا خرابی ایجادشده به واسطهی عوامل انسانی یا طبیعی آگاه شد و بلافاصله در جهت اصلاح آن اقدام نمود. با توجه به اینکه کشور ما نیز در معرض بحرانها و بلایای طبیعی گوناگون است، پیادهسازی این راهکار روی سازههای گوناگون میتواند از ورود خسارات جبرانناپذیر احتمالی در آینده جلوگیری کند و مسئولان را به سمت مقاومسازی بیشتر سازهها سوق دهد.
سازهها به مرور زمان در اثر عوامل محیطی و بارهای دینامیکی و استاتیکی در معرض تغییر و تحول قرار گرفته و فرسوده میشوند. مراقبت از سازهها یکی از مهمترین وظایف شهرداریها، راهداریها و بهرهبرداران است. هر سازه در حالت کلی، شاخصه یا امضای ارتعاشی ویژهی خود را دارد. بهمنظور مراقبت از سازهها، باید سیگنالهای حیاتی از طریق تستهای ارتعاشی به همراه جابهجاییها و کرنشهای سازه مورد بازبینی و مراقبت قرار گیرند. با توجه به نیازهای کارفرما و تعاریف هرکدام از سازهها، میتوان راهبردهای گوناگونی را برای مانیتورینگ آنها تعریف کرد.از مهمترین مزایای این راهکار میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
حفظ سلامت پرسنل به عنوان ارزشمندترین سرمایههای یک سازمان، یکی از دغدغههای اصلی سازمانهای کوچک و بزرگ است. روند جهانی در حوزهی HSE، به سمتی رفته است که با پیشبینی و جلوگیری از وقوع حوادث، بتوان از خسارتها و هزینههای احتمالی تا حد امکان جلوگیری کرد. افزون بر آن، بروز حوادثِ هرچند کوچک ممکن است آسیبهای بزرگی برای اعتبار و جایگاه سازمان، چه در داخل و چه در خارج از آن، به همراه داشته باشد. مجموعه راهکارهای پیشنهادی در این حوزه به منظور پایش فاکتورهای سلامتی پرسنل است که با بهرهگیری از اطلاعات آنها، به محض قرارگیری نفرات در اماکن پرخطر، این موضوع به اطلاع خود نفرات و نیز مجموعهی مدیریتی میرسد.
از راهکارهای مهم آریاهمراه در این زمینه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
شرایط خشکسالی و کمآبی در کشور، بر ضرورت بهرهگیری بهینه از منابع آبی در آبیاری گیاهان، بیش از پیش تأکید میکند. راهکار کشاورزی هوشمند شرکت آریاهمراه با هدف مدیریت بهینهی منابع آبی و افزایش بهرهوری در مزارع و گلخانهها طراحی شده است که دارای دو بخش میباشد:
آبیاری هوشمند
در راهکار آبیاری هوشمند، با جمعآوری اطلاعاتِ مرتبط با رطوبت خاک، شرایط جوّی و نیز اطلاع از شرایط مورد نیاز هر گیاه، ، دوره و میزان آبیاری در مزارع و گلخانهها پیشنهاد و اجرا میشود. در حقیقت هوشمندی این سیستم در تعیین دقیق زمان و میزان آبیاری مرزعه و یا گلخانه میباشد.
پایش کیفیت خاک
در راهکار پایش کیفیت خاک نیز، با اندازهگیری سایر مشخصات خاک نظیر دما، pH، نیترات و مواد معدنی ضروری، اخطارها و توصیههای اصلاحی در خصوص کیفیت خاک، به کشاورز اعلام میگردد.
پایش آفات
در کنار این دو راهکار، با بهرهگیری از سنسورهای صوتی و دوربینهای تعبیهشده در فضای گلخانه و پردازش اطلاعات دریافتی، هشدارهای لازم درخصوص ورود حشرات به کشاورزان اعلام میشود. در گام بعدی، اقدامات لازم برای مقابله با حشرات، برنامهریزی شده و بهاجرا درمیآیند. با بهرهگیری از همین اطلاعات میتوان به تعیین نحوه و میزان رشد گیاهان و میوهها درطول زمان پرداخت.
در نهایت، با جمعآوری و تحلیل تمامی این دادهها، میتوان با بهینهسازی زمان و میزان آبیاری، میزان و نوع سموم (کدام سموم تأثیر بهتری داشتهاند؟)، میزان و نوع کودها (کدام کود تأثیر بیشتری داشته است؟) و ... به بالاترین حد از کارایی مزرعه یا گلخانه رسید.